01 juli 2007

Fjelltur

Jeg har kjørt 558 km i dag; ut på tur, aldri sur. Turen inngår i mitt prosjekt om å bli kjent i Appeninnene. Detaljert beskrivelse kommer så snart jeg har tid. Og nå står solsikkene i fullt flor.

Etiketter: , , ,

15 juni 2007

Plan

Planen for søndag er å krysse Appeninnene. Kartet er hentet fra MapSource som er datagrunnlaget for min fantastiske GPS (Garmin Zumo 500); klikk på kartet for å se detaljene. Dersom alt går som det skal (og jeg greier å finne meg bensin på søndag formiddag!) kommer jeg til å krysse Appeninnene hele 15 ganger i løpet av turen, og tilbakelegge 781 km. Med unntak av ni fattige kilometer ved Madonna dei tre fiumi kjøres ingen strekning mer enn én gang.
Eftersom vannskillet i sin alminnelighet er Toscanas grense, kommer jeg til å (måtte) besøke naboregionene Marche i øst og Emilie-Romagna i nord; litt må jeg ofre for turen.
Dersom vi antar at de fleste passene er omlag 1.000 moh, og jeg kommer til å synke ned til omlag 500 moh ved hver "vending", da kan jeg forvente å konsumere omlag 15.000 høydemeter i løpet av dagen. Kan bli en bra dag.

Etiketter: , , ,

03 juni 2007

Svinger

Dagen startet med å servere seksretters lunch til tolv; dolce (tiramisu) sto Marine for - utsøkt! Derefter følte jeg behov for litt vind i håret. Hva er bedre da enn en bitteliten fjelltur? Men litt nyttig må det være; det er feil å bare kose seg! Så jeg svingte oppom Villa Verde for å bestille bord til neste søndag. På veien tilbake stoppet jeg noen sekunder på San Pellegrino in Alpe før jeg suste over Passe dei Radici og ned til Pievelago. Der passet det å svinge inn på SS12 som bragte meg raskt opp til Abetone. Derefter er det nedoverbakke helt hjem.Profilen viser, fra venstre strekningen fra Montemagno til Massa (meget, meget flatt). Derefter opp de 1060 metrene til marmorbruddene, ned 700 høydemeter til Castelnuovo di Garfagnana, opp 600 høydemeter til Villa Verde, ned samme veien, før jeg svingte opp til San Pellegriono in Alpe (14 km strekning med en stigning på ikke mindre enn 1.247 meter - noen bedre?), 800 meter ned til Pievelago, opp 600 meter til Abetone som ligger på 1.401 moh, før det går nedover helt hjem til Montemagno. 257 km er akkurat hva en mann trenger en søndag eftermiddag.

Har du motorsykkel og tenker på å kjøpe en GPS: Kjøp en Zumo 500 fra Garmin!

Etiketter: ,

19 mars 2007

Roccastrada

Jammen går det opp og ned her i verden. Det hele startet i 1185 med byggingen av en flott liten (rund) kirke for å markere San Galgano, så gikk det oppover og i 1218 startet man byggingen av et digert kloster med en fantastisk gotisk katedral. Videre oppover i 150 år, før Svartedauen gav det hele en knekk. Så gikk det nedover i 200 år, før det gikk bratt nedover i ytterligere 200 år. I 1789 var bunnen nådd og Paven sa at "nok får være nok" og stengte hele greia. Derfra har det gått oppover og klosteret viet til San Galgano er ett av de mest besøkte monumentene i Toscana. Jeg har kjent til det lenge, men ikke visst hvor det var. Men nå, med min nye GPS, kjørte jeg dit som den mest naturlige sak i verden.Forresten: Alle som har hørt legenden om sverdet i steinen: Det er her du kan se det. Legenden sier følgende:
When he reached the top the voice spoke again, inviting him to renounce worldly pleasures. Galgano objected that though giving up worldly pleasures sounded good, doing so would be as easy as using his sword to split arock. To prove his point, he drew his weapon and thrust at a stone, fully expecting the blade to snap. Instead, it sank into into the rock all the way to the hilt, and Galgano never left the hill again
Sverdet står der fremdeles.
Med min nye GPS kan jeg følge med hvor jeg har vært, og laste det hele inn i Google Maps. Turen kan studeres i sin helhet her. I Roccastrada spiste vi som vanlig på La Grotta dell'Orso. Nå er rommene klare og det er mulig å overnatte også i Roccastrada. Det er en veldig hyggelig plass, men ikke billig. Vi spiste (veldig bra!) antipasti, primo med cinghiale, grillede lammekoteletter og sorbetto di limone; 30 euro/person er 50% dyrere enn på Trattoria di Montemagno, for eksempel. Men hyggelig, det er det absolutt.
Turen var litt spesiell også på en annen måte: Første dagen med motorsykkelutleie. Ser man nøye på bildet tatt inne i katedralen ser man K. og J. som kom seg dit på en flott Transalp (Jeg fant en fin vurdering av Transalp her). Jeg synes vi hadde en flott dag som la godt over 300 på telleren.

Etiketter: , , , ,

14 mars 2007

Zumo 500

Som en del av satsningen på motorsykler har jeg kjøpt en GPS spesialdesignet til bruk på motorsykkel. Det betyr, blant annet, at alle knappene er på venstre side (eftersom høyre hånd er opptatt med å kjøre sykkel). Dernest har jeg sett på GPS Visualizer. Resultatet er at jeg kan få en log av turen sydd sammen med Google Maps: Resultatet av dagens lille runde er her. Neste trinn er naturligvis å modifisere koden slik at den får plass rett her i bloggen - oppgave for en annen dag.

Gjennom hele middelalderen gikk pilgrimmer til fots gjennom Italia på vei til Roma. Efter at Sigurd i år 990 beskrev ruten fra nordeuropa til Roma ble "veien fra Frankrike" (via Francigena) den faste ruten. Av velkjente steder passerte den gjennom Lucca, San Miniato og Siena. Her er neste vinters prosjekt: I samarbeid med RAI 3 (en TV kanal) har en mann gått via Francigena fra Alpene til Roma med en GPS i beltet. Hans "waypoints" kan lastes ned, og det som er nødvendig er å gå gjennom dem og fjerne de som ikke kan nås med BMW. Derefter er det trolig en kjempefin tur på historisk grunn!

Etiketter: , ,

Link