Saturday, December 18, 2004

ABC-peis i Montemagno

Kanskje er vi veldig norske, men det er nå herlig å endelig få fyr i ovnen. Det har tatt ufattelig med krefter å få den montert så tilfedstillelsen er (om mulig) enda større når den nå endelig er på plass.

Vi har dog problemer. Ovnsrøret går fra stuen, gjennom gulvet og opp i arbeidsrommet, derfra gjennom taket og ut i friluft. Røret er trolig for langt, og røyken kjøles for mye ned (hvilket jo er hensikten eftersom vi gjerne vil ha varmen). Men, saken er at
veden er ikke så knusktørr som vi er vant til fra Norge. Dermed er det (naturlivis) vanndamp med i røyken oppover i pipen. I andre etasje har røyken blitt såpass kald at vannet kondenserer på innsiden av røret. Derefter renner det sakte men sikkert nedover inntil det kommer til en skjøt i pipen, og kommer inn! Vannet er sotfarvet, men viktigere, røret ruster jo på innsiden og vannet bærer den stygge rusten med seg. Spørmsålet er nå om vi har gjort en (skikkelig) tabbe.

Det eneste jeg kan tenke meg vil hjelpe er å isolere røret i andre etasje. Dermed vil varmen holde seg bedre og vannet ikke kondensere før det kommer ut. Men, jeg har jo betalt i dyre dommer for de flotte, matte rørene. forslag mottas med takk!