Wednesday, December 01, 2004

Svært deprimerende!

MITRE er en (stor) amerikansk forskningsstiftelse. De har utgitt en rapport om hvordan man skal kunne sikre trafikken i et datanett, og hvordan man skal kunne sikre informasjon lagret på datamaskiner. Begge deler er legitime spørsmål og en løsning diskuteres i rapporten «MITRE Publications - How Do You Manage Trust on a Computer Network?».

Den som leser nøye vil se at løsningen MITRE synes er god er støttet av IBM, HP, Intel, Microsoft og 190 andre aktører i bransjen. Det vil si: Det de sammen velger å gjøre er unngåelig. Å kjøpe en datamaskin som ikke inneholder deler eller komponenter fra IBM, HP, Microsoft, Intel og så videre er umulig. Problemet med TCPA er at større trussel mot din privathet finnes ikke. En større trussel mot din privathet kan man faktisk ikke forestille seg!

For eksempel: Når du i dag kjøper en bok, da er det din bok Du gjør med den hva du vil (innenfor lovens rammer). I særdeleshet: du kan lese den der du vil, du kan låne den vekk, du kan gi den bort, og du kan selge den. Jeg kan garantere deg at den underholdning du i fremtiden bruker penger på ikke vil være din eiendom. Hele poenget med TCPA er å oppnå at det som er på din datamaskin kan kontrolleres av andre. De «edle» anvendelsene MITRE snakker om er en sideeffekt.

Om du syntes saken med DVD-John var underlig (hvordan kan en mann anklages av Økokrim for å ha brutt seg inn i sin egen DVD-spiller?) kan jeg love at verden vil ha mye a by på i tiden som kommer. Vi kommer til å få saker hvor folk vil bli anklaget for å ha brutt seg inn i sine egne datamaskiner. For å ha brutt seg inn i sin egen musikk. For a ha brutt seg inn i sine egne leketøy. Bare vent!

Alle fysikere skammer seg over atombomben, og at hele verden vet de bør skamme seg. Jeg som informatiker har allerede begynt å skamme meg over TCPA. Hele verden kommer til å vite at dette er informatikernes skyld.

Hvordan skal man kunne få sove noe mer i natt? Og jeg som har en drikke-kaffe-avtale rett efter klokken åtte; sukk.