Saturday, October 29, 2005

Motorsykkel

Det som i dag heter Elverhøy Kirke pleide i gamle dager å hete Landskirken. Den er flyttet, og lå der sykehuset som nå er flyttet til Brivika lå. Det er lenge siden det som nå er Fylkesbygget kunne betraktes som landsbygden. Men Elverhøy Kirke er ikke helt moderne; den holder på levninger fra alle kirker bygget i Tromsø siden 1250.
Det er likevel noe lenger siden Basilikaen i Aquileia ble bygget. Mens Landskirken ble flyttet to ganger, ble Basilikaen på sin side ombygget til det ugjenkjennelige; det skjedde på 900-tallet. Da var den allerede 600 år gammel; den er bygget i 313 (år tre hundre og tretten!).
Da kirken ble bygget i 313 var det jammen på tide; menigheten hadde måtte greie seg uten skikkelig kirke i nesten 300 år. Listen av biskoper i Aquileia strekker seg nemlig tilbake til år 49 (førtini).
Men til saken: Basilikaen i Aquileia, med sine fantastiske mosaikker fra trehundretallet er ikke lengere borte enn at jeg kan suse dit med min fantastiske BMW, med den enda mer fantastiske Hustruen bakpå!

Link