Monday, January 10, 2005

Fiumincino (Roma)

Jeg elsker følelsen av at noe ikke tilhører samme univers som meg selv. For eksempel: Tidsfordriv. Livet er litt tid man har fått anledning til å oppleve; tiden er livet. Hvis tiden er livet, hva blir da tidsfordriv? Så når noen snakker om å fordrive tiden da tenker jeg at det er underlig at to univers med så forskjellig modus operandi møtes er i seg selv en begivenhet. Et annet eksempel er å drive gjenbruk så langt at isteden for å knyte sammen sekken med en hyssing gjør man det med en gammel plastpose ("Plastposer er veldig sterke"). Når jeg ser på strevet med å knyte opp en knute på en plastpose tenker jeg mine svulstige universtanker. Årsaken til at jeg never dette med modus operandi er at plastpose-knute-scenen inntraff på Ostiense i Roma. Og der kan man drikke kaffe dersom man skal til (eller fra) Fiumincino (som altså er hovedflyplassen i Roma). Spørsmålet er: Hvordan håndterer man reisen mellom Montemagno og Fiumincino (FCO).

Det enkleste, dyreste, og det som tar lengst tid er å ta toget fra Pisa til Roma Termini (hovedjernbanestasjonen). Derefter står man en halvtime eller to i billettkø, før man tar toget (fra plattform 21?) til Fiumincino.

Den smarte gjør dog noe annet. Han tar toget bare til Roma Trastevere (billigere togbilett) og derfra tar man Metroen FM1 (koster fem euro) til Fiumincino. Metroen ser ut som et vanlig tog, og går på sporet lengst vekk fra bygningen. Billett kjøper man i tabacchi eller i luken. Hvordan greier man å gå av toget på Trastevere når de ikke opplyser om stasjonene? Stasjonen før Trastevere heter Roma St. Piero. Det er lett å huske: Man ser Peterskirken, og vet at man er ved siste stopp :-) Mister man stasjonen er neste Ostiense. Også der kan man ta Metroen, og biletten kjøper man også her på tabacchi i luken. Er man så heldig at man reiser med EuroStar, da stopper ikke toget på Trastevere, men bare på Ostiense.

Skal man fra Fiumincino tar man Metroen til Ostiense, og venter på neste tog til Pisa; det er enten en EuroStar eller et regionaltog. I bilettluken sier man at man er villig til å bytte tog i Firenze, om nødvendig. Ostiense er femte stoppet på Metroen.