12 november 2006

Sykt

Dagsrevyen forteller at drikkingen nå har fått slike dimensjoner i Oslo at Justisminister Knut Storberget er enig i at antall utesteder må ned. I Norge er det for nordmenn nemlig en åpenbar sammenheng mellom antall sjenkesteder og misbruk; sykdommen sitter så dypt i nasjonens kollektive oppførsel at tilgangen til alkohol må begrenses. At serveringsstedene allerede er underlagt strenge regler og kontroller spiller ingen rolle (og har ingen effekt).
Den som tror dette er noe nytt og forbingående kan fundere på hvorfor vi trenger Vinmonopolet. Dette er absolutt ikke en ny sykdom i Norge.

Der jeg bor er det en utstrakt neglekt av kollektive løsninger; man tror bare på det man gjør selv. Familien er samfunnets byggesten (i motsetning til Staten), og ingen forventer at Staten skal redde deg hverken fra deg selv eller andre. Mye å si om denne sykdommen.

Når alternativene er den norske kollektive alkoholismen og den italienske neglisjering av Staten, da er det lett å velge.
PålSM minner meg på at Aftenposten har skrevet om det samme tidligere. Efter min mening er helgevolden en konsekvens, ikke et fenomen Per Se.

Etiketter:

Link