Friday, March 25, 2005

Bok og bibliotek

La meg få anbefale enhver å lage sitt eget bibliotek, med håndmalt tapet fra ca 1850 på veggene, og med en lampe fra 30-tallet. Man må også å ha en skikkelig penn; jeg har fått min av Arne (med Hustru) og Feico (Hustru) og enhver kan se at den ligger klar. Kaffen er laget på min Silvia som får utmerkede anmeldelser. Rommet fylles med Bachs Påskeoratorium som spilles i rommet ved siden av.

Man blir kanskje ikke klokere av slikt, men det er litt mindre vanskelig å finne motivasjon til å starte på bunken med artikler som skal bli seks forelesninger om limet som holder distribuerts systemer sammen: sikkerhetsprotkoller.

En annen sak er gleden man kjenner over å eie alle disse tingene er middelklassens kjerne: realiseringen av seg selv gjennom shopping. Og da er vi ved dagens bok: Harvard Design School Guide to Shopping. Jeg er nettopp ferdig med bind 2; det starter slik:
Shopping is arguable the last remaining form of public activity. Through a battery of increasing predatory forms, shopping has infiltrated, colonized, and even replaced, almost every aspect of urban life.
Gjennom 800 sider med fantastiske illustrasjoner diskuterer man alle mulige sider ved shopping; hvordan shopping påvirker språket (hvorfor heter det shopping og ikke kjøping?), arkitektur, byplanlegging, rulletrappen mot heisen, parkering mot aircondition, hvem eier hva, og så videre, og så videre. Til tross for at det er en skikkelig mursten anbefales den på det varmeste. Jeg kjøpte mitt eksemplar i Zwolle (NL) og angrer som en hund på at jeg ikke kjøpte også første bind; forslag til fødselsdagsgave!

Å lage denne teksten tok tyve minutter; nå jeg tilbake til artiklene; sukk.