Wednesday, March 16, 2005

Bok: Brunelleschi's Cupola

Duomoen i Firenze Bokens fulle tittel er Brunelleschi's Cupola: Past and Present of an Architectural Masterpiece. Og alle som har stått i Santa Maria del Fiore med hodet lent langt tilbake og stirret på taket 80 meter lengere opp er enig i at dette er et mesterverkt. Medmindre man tror på God (hvilket det krever sin mann å ikke gjøre når man står under kuppelen i Santa Maria del Fiore!) må man spørre seg selv: Hvordan er det mulig å bygge noe slikt som dette?

Boken, av Fanelli og Fanelli, er to bins utgitt som ett. Det første om kuppelens innflytelse på byen, på malerkunsten, på fotografiene, og på all mulig aktivitet rundt den. Her er malerier og tegninger, historier og fortellinger, dokumenter og regninger; mesterverket settes inn i sammenheng. Denne delen er rikt illustrert. Den andre delen er en teknisk beskrivelse av hvordan man i dag tror den den ble bygget. For saken er: Fordi det for tiden ikke er akruellt å demontere den, og alle arbeidstegninger er gått tapt, vet man ikke hvordan Brunelleschi greide å bygge den! Boken viser de to skallene med "fiskebenmønsteret" i murstenene, tverrbjelkene og trappen på innsiden, samt de fire sprekkene som efter flere hundre år ikke blir større. Her er (moderne) tekniske tegninger, det er stressanalyser og farvediagrammer regnet ut på bakgrunn av grundige matamatiske analyser.

Men, til slutt sitter man igjen og funderer: Hvordan i all verden greide en mann i 1418 å overbevise byens borgerskap om at å det bygge en kuppel uten stillasje er fullt ut mulig. Selv om spennet er 55 meter og kuppelen starter 48 meter over bakken. Vel, Brunelleschis Cupola står jo fremdeles, så da så. Uansett: Lar man seg fasinere av det fantastiske vil denne falle i smak. Anbefales!