Tuesday, October 12, 2004

Billig å fly

Man har lenge kunnet lese i avisene at nå, nå blir det slutt på de billige billettene. Dette kan ikke fortsette, og så videre. Oljen er snart like dyr com Coca Cola (det vil si, snart 60 $/fatet), et fly koster, hva?, 50 millioner kroner, seks mennesker arbeider ombord, og så videre. Mulig det. Men jeg har idag bestillt biletter på strekningen(e) TOS - OSL - PSA, med retur. Prisen er svimlende 2.173 kroner. Inklusive skatter. Tur - retur. Om dette ikke kan vare, hvordan kan det da ha seg at jeg kan bestille biletter i fremtiden til en slik (unnskyld uttrykket) latterlig pris.

Farmor trodde fullt og fast at Undrenes tid er ikke forbi. Jeg er kanskje noe mer avventende, for å si det slik. Men likevel har Norwegian.no priset billettene for tur-retur Pisa, for levering i mars 2005 til hårfint over 1.000 kroner. Forrige uke fløy jeg Pisa - Frankfurt for 1 euro (leser og skriver én). Kan godt hende det ikke kan vare, at det er «marketing talk», og så videre. Men det er ikke første gangen. Og kjenner jeg RyanAir rett er det ikke siste heller!

Kaffen om bord på RyanAir er dog den dårligste jeg vet om (Institutt for Informatikks gamle kaffetrakter inkludert. Hadde kaffen vært som den pleide å være på SAS i gamle dager hadde jeg gladelig svidd av et par euro ekstra. Selv om det hadde brakt reisen opp i både fire og fem euro.

Om jeg vil fly til Oslo i morgen tidlig (om syv timer) skal Norwegian ha 1.170 kroner (inklusive skatter) for den jobben. Jeg ville gjerne vite hva SAS/Braathens skal ha for samme jobben, men der er hjemmesidene så dårlig laget at med Opera lar det seg ikke gjøre å bestille biletter. Snakker om å gå baklengs inn i fremtiden! Jeg har allerede skrevet et brev til Braathens om saken, men det har ikke hjulpet :-)

Utfordringen nå er dog å finne billetter til juleferien. Men RyanAir tilbyr seg nå å frakte meg fra Torp til London, og derfra til Pisa for 129 kroner + 11GBP + skatter. Ikke ruin det heller. Men flyr jeg via Frankfurt 10. desember er prisen 9 kroner + 0,24 euro (null komma tjuefire!) euro. Da må jeg riktignok overnatte; Hustruen har dog funnet et perfekt sted med en trivelig italiensk restaurant i nærheten. Hvordan kan man klage?

I et større perspektiv: Jeg opplever fremveksten av Internett og sammenbruddet i en hel industri. Skal jammen si vi lever i spennende tider! Og mens vi snakker om slikt: Hvordan kan NAXOS.no kreve 338 kroner + frakt for Haydns Jahrezeiten når Amazon.co.uk krever 18 GBP inklusive frakt fra England for innspillingen av NAXOS? Ufattelig!