Thursday, April 28, 2005

Søknader

Tulipanene blomstrer i Brüssel

EU støtter forskning i troen på at det kan skape det vi skal leve av i fremtiden; jeg sier vi eftersom jeg har residenza i Italia! Nå er vi inne i EUs sjette rammeprogram, og jeg er med å evaluere søknadene som kom inn i fjerde runde (av sjette program). Programmet favner over alt mellom himmel og jord (bokstavelig talt!), og IKT er bare en liten del. IKT er igjen delt opp i tretten forskjellige felter (fra nanoteknologi til eGoverment); jeg er bedt om å være med å vurdere søknadene som kom inn til Sikkerhet og sårbarhet. Til denne trettendedelen av IKT kom det inn 109 søknader!

Jeg er mektig imponert over det arbeidet som legges ned for å forsikre at de beste søknadene går videre, at man er så sikker som mulig på at det faktisk er de beste som går videre, og at prosessen er åpen og kontrollerbar.

En søknad om forskningmidler er mellom 50 og hundre sider lang. Den består av beskrivelser for hva forskningsprosjektet skal handle om, hvorfor det bør prioriteres, hvorfor EU er den rette instansen til å legge penger på bordet, vitenskapelig beskrivelse av problem, metode og antatte resultater, risikovurdering og planer for hva man skal gjøre om metoden ikke fører frem, beskrivelse av hvem som skal delta, hva pengene skal brukes til, og så videre.

Hver søknad vurderes av tre eksperter som sitter adskilt, og hver ekspert skriver sin anbefaling basert på om søknaden er relevant, om resultatene vil være viktige og hvilke planer søkerne har for å utnytte resultatene, om problemstillingen og metoden passer til hverandre og om dette vil flytte state of the art, om prosjektet vil bli ledet skikkelig, om finansieringen passer til prosjektet, og om deltagerne har kompetanse til å gjennomføre det. På alle feltene
gis det i tillegg en rangering fra en til seks. Denne vurderingen skrives som en rapport som dateres og leveres inn.

Derefter holdes det et konsensusmøte hvor EU stiller med en kontrollør. Nå skal de tre ekspertene, basert på hva de har skrevet, komme til et konsensus om vurderingen av prosjektet. Mens konsensus utarbeides fører kontrolløren referat av vurderingene.
Konsensusrapporten dateres og signeres, og leveres inn.

Dersom det ikke lykkes å oppnå konsensus bes to nye eksperter vurdere
søknaden. Disse fem møtes så og vurdering avgjøres ved avstemming. Referatet viser hvilke forslag det ble stemt over, og hvor mange stemmer hvert forslag fikk.

Efter seks dager er det laget 109 konsensusrapporter med tilhørende referater, og det innkalles til møte plenum. Nå skal alle konsensusrapportene gjennomgås for å sikre, i alles påhør, at kriteriene for å si at noe er dritt er lik for alle, og at ingen får kritikk som andre ikke får kritikk for. Efter kvalitetssikringen rangeres søknadene, og ekspertene leverer sin vitenskapelige tilrådning til EU.